Corner 2 Corner- C2C – Tutorial

c2c_30

Corner 2 Corner, eller C2C – tekniken som den också kallas har verkligen exploderat det senaste året. Det är väl ingen som egentligen undrar varför, det är enkelt, det går snabbt och det blir riktigt snyggt. Det var i den här tekniken jag virkade filten till min mamma.

Vad jag inte hittat är en bra tutorial på svenska. Det finns flera bra filmer och beskrivningar på engelska, men tekniken kan vara lite krånglig innan man kommer in i den och det är inte alla som gillar att virka efter engelsk beskrivning. Så jag tänkte, ja, varför inte, jag gör väl en själv då.

Förkortningar:

lm = luftmaskor
st = stolpe
sm = smygmaska
stolpgrupp = 3 lm + 3 st
luftmaskbåge = 3 lm

corner2corner_1

 

1. Lägg upp 6 luftmaskor.

2. Sätt en stolpe i fjärde maskan från virknålen.

3. En stolpe vardera i de två nästkommande luftmaskorna.

corner2corner_2

 

4. Lägg upp 6 luftmaskor igen

5. 1 stople i 4:e maskan från nålen igen

6. En stolpe vardera i de två nästkommande luftmaskorna igen.

corner2corner_3

 

7. Vrid på den gamla stolpgruppen så du har hörnet (där allra första maskan är) nedåt

8. Fäst den nya stolpgruppen i den gamla genom att göra en sm i luftmaskbågen som blivit av de allra första 6 luftmaskorna

9. Påbörja en ny stolpgrupp genom att göra 3 lm

corner2corner_4

 

10. Gör 3 stolpar i luftmaskbågen

11. Påbörja det nya varvet med 6 lm

corner2corner_5

12-15. Upprepa 5-10 + 1 stolpgrupp tills projektet är så brett som du vill ha det.

corner2corner_6

16-17. Nu är det dags för minskning. Det görs enkelt genom att sätta en smygmaska i sista luftmaskbågen som vanligt, men sen inte göra den sista stolpgruppen

18. Vänd projektet

corner2corner_7

 

19. Gör sedan smygmaskor i stolparna tills du kommer till luftmaskbågen (gör en sm i luftmaskbågen också för att fästa

20. Gör sedan som vanligt med tre luftmaskbågar och tre stolpartills varvet tar slut.

21. Vill du ha ett rektangulärt projekt börjar du det nya varvet med 6 lm + 3 st  precis som i början.

corner2corner_8

 

22-23. När projektet är så bred och lång som du vill påbörjas den “riktiga” minskningen genom att inte virka i sista maskbågen (på samma sätt som vid punkt 16) . Bara fäst med en sm, vänd och gör smygmaskor tills du kommer till maskbågen (som punkt 19)

24. Upprepa tills projektet är klart!

 

Som vanligt, är något oklart eller om jag varit otydlig så är det bara att skriva en kommentar så ska jag försöka svara :)

c2c_29

15 thoughts on “Corner 2 Corner- C2C – Tutorial

 1. Jag skulle ju vilja påstå att tydligare än såhär kan det inte bli! :)Tack så himla mycket för en snygg o tydlig beskrivning. Nu ska det virkas ;)

 2. Så jättebra förklarat! Inte alls så svårt som jag trodde, men det beror nog på att du gjort en så bra och pedagogisk beskrivning. Nu ska här virkas – Tack!

 3. Hej har en liten dum fråga, om jag vill ha en rektangulär filt ? Minskar jag på en sida och ökar på den andra sidan ?
  Med vänlig hälsning, Carina

  1. Hej!

   Ja precis. Man gör “som vanligt” på ena sidan, och minskning på andra. Sen när du vill avsluta så gör du minskning på båda sidor :)

   MVH

 4. Hej. Tack för en utförlig beskrivning. första gången jag gör nåt sånt här, men det är väldigt roligt & det ska bli en filt till ett syskon barnbarn. hoppas den ska uppskattas. Ska bara hitta på en snygg kant till den oxå. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>