Dubbelvirka snäckmönster

reverseshell1

Det här mönstret fungerar på allt ifrån filtar till grytlappar. Genom att man virkar med två färger samtidigt blir det direkt ganska tjockt. Det är perfekt för mig att virka grytlappar med denna teknik eftersom jag tycker det är så sjukt tråkigt att behöva virka både fram och baksidor på grejer. Jag var aningens trött när jag gjorde denna så jag råkade sätta hanken i fel hörn, vilket resulterade i att mönstret hamnade upp och ner :) Jag fick det av en dam i stickcaféet jag går på lite då och då, det slutade i princip med att hela gruppen satt och virkade grytlappar…

I detta mönster virkar man omlott med två olika färger, du kommer alltså inte klippa av och byta färger, utan du virkar ihop de två sidorna under tidern projektet pågår. Klicka på bilderna för att få de större (öppnas i ett nytt fönster)

OBS! Jag virkar väldigt hårt, så mina grytlappar är väldigt kompakta, var inte rädd för att minska (4 maskor) om ni tycker 60 maskor blir för stort :)

Till min grytlapp har jag använt mig av 100% bomullsgarn (Emma 8/4) och virknål 2,5.

Förkortningar:

lm = luftmaska
fm = fast maska
st = stolpe
stolpgrupp = 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar

1. Börja med att lägga upp 60 maskor (+-4 maskor för ökning eller minskning) med FÄRG 1

2. 2st, 1lm, 2st (=1 stolpgrupp) i 4:e luftmaskan från nålen. Fortsätt med stolpgrupper i var 4:e luftmaska. På 60 luftmaskor ska du ha 15 stolpgrupper. Avsluta med 6 luftmaskor.

3. Byt till färg 2 genom att göra en smygmaska i en av luftmaskorna i andra änden av arbetet. Som sagt, klipp inte av färg 1, utan bara dra ut en lång ögla eller sätt en markör så arbetet inte repas upp.

shell1
4. Gör 6 lm och fäst sedan med en fm i mellanrummet efter stolpgruppen i uppläggningsmaskorna. Upprepa tills sista stolpgruppen men gör den sista fm i luftmaskan stolpgruppen sitter i.shell2

5. Börja med 2lm, och vänd. Nu ska du göra en stolpgrupp i både maskbågarna OCH i luftmaskan i färg 1’s stolpgrupp, (se bild för att enklare förstå). Upprepa detta hela vägen till slutet.
Avsluta raden med att sätta en stolpe någonstans i färg 1’s sista maskor, det spelar inte jättestor roll var, det är mest för att fästa och få en snyggare kant. Virka 6 lm.

shell3

6. Byt nu till färg 1, men vänd inte på arbetet, du ska fortfarande ha färg 2 mot dig. Försök vika ner föregående varvs färg mot dig för att lättare komma åt.
Fortsätt med maskbågar och fäst dessa med en fm mellan färg 1’s stolpgrupper.

shell4

7. Upprepa steg 5, fast med färg 1.

shell5

Vill ni göra en grytlapp är det bara att fortsätta tills den är fyrkantig. Avsluta med maskbågar i färg 2. Virka en uddkant runtom. Uddkant = 3lm, en fm i första lm, fäst med en fm i grytlappen, upprepa med jämna mellanrum.

Hanken består av 12lm och 20fm virkade runt lm. Se till att börja i rätt hörn med uddkanten, jag lyckades som sagt börja i fel hörn! Inte för att det syns om man inte vet om det, men är ni som jag så stör ni er kanske på det ;)

Är något oklart eller om jag missat något får ni gärna lämna en kommentar!

shell6

10 thoughts on “Dubbelvirka snäckmönster

 1. TACK TACK TACK ! För över 20 år sedan så virkade jag några underbara grytlappar och min vänninna lärde mig. När man kom i det så var det enkelt. Jag skrev ner allt på en lapp (som försvann)
  Så ja de senaste 15 åren så har jag frågat alla, kollat igenom massor med böcker, tidningar mm. Lagt ut grytlapparna i en massa FB grupper. Men inget av tipsen stämde. Och nu så hittade jag det äntligen.
  Jag är så överlycklig. Och stort tack att du publicerat det
  Med vänlig hälsning
  Susanne

  1. Så roligt att höra! Jag vet hur det känns när man letar som en galning efter något och bara snubblar över det helt plötsligt när man minst anar det :)

   1. Ja jag blev överlycklig :)
    Är det okej att jag lägger en länk på FB till din sida ?
    Med vänlig hälsning
    Susanne

 2. Hej,
  Jag tyckte verkligen att detta var en riktig snygg grytlapp så var tvungen att prova på att göra den, men jag lyckas inte :/ så fort jag gjort första varvet så vill det “vika” sig precis som att det är ojämnt med maskor. Vad gör jag för fel? Har räknat maskorna ordentligt och allt verkar stämma. Någon annan som haft samma problem som jag?

  1. Hej!
   Såg precis kommentaren, så kanske lite sent svar. Har du fått ordning på det? Kan du lägga upp en bild någonstans så kan jag se om jag kan hjälpa dig att få rätsida på det annars :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>