Stickad kudde med fläta

stickadkudde

Ja, som ni märkt är ju detta en virkblogg egentligen, men jag kan faktiskt sticka litegrann också ;) Vissa grejer blir helt enkelt bättre när man stickar (hädelse?!)

Min bästa kompis fyller 25 år idag (som för övrigt är mamma till lilla Louie som fick min virkade filt), och jag har fortfarande haft fullt upp med Valp-Nox, så det har helt enkelt inte funnits tid till att köpa något (plus att man av någon anledning ALLTID har dåligt med cash på sommaren…). Så varför inte göra något snabbt och lätt? Och som ni kanske märkt så älskar jag att virka med stora virknålen, men jag fick faktiskt stickor i storlek 15mm i julklapp, mycket balla. Det bästa är att man ser resultat så himla snabbt.

Som med det mesta jag gör är kudden frihandad, alltså inget direkt mönster men jag tänkte skriva ner hur jag gjorde här. Jag har aldrig stickat efter ett mönster så jag har ingen aning om direkta termer eller så, så det blir lite lagom flummigt!

Jag har använt mig av rustas Polly-garn. När man stickar med storlek 15mm så behövs naturligtvis mycket tjockt garn om målet är en tät struktur det vill säga. Därför använde jag mig av 8 (japp, ÅTTA :D) nystan samtidigt. Det var lite meckigt i början, för jag har märkt att det enklaste sättet att få det jämnt när man använder flera trådar är att ta tråden inifrån nystanet, så att det inte bara hoppar runt en massa. Tyvärr är det ju lite svårt ibland att få ut änden på garnet direkt, så man får ut en hel klump garn, men tålamod, det är typ bara i början. Så fort klumpen är uppnystad så börjar det ordna upp sig. Det gick åt nästan exakt åtta nystan. Vid monteringen blev det sådär mindre och mindre trådar… Värt att nämna är att jag stickar extremt hårt, så ha ett par nystan som back up om ni vet med er att ni stickar löst.

Jag lade upp 27 maskor och stickade sedan:

– 6 räta, 3 aviga, 9 räta, 3 aviga och sen 6 räta igen (härmed kallat rät varv).

– Vänder och kör motsatt, med 6 aviga, 3 räta, 9 aviga, 3 räta och 6 aviga. (härmed kallat avigt varv)

Upprepa dessa två varv en gång (så du har 4 rader förutom uppläggningen). På rad 5 är det dags för första delen av flätan, detta är så meckigt att förklara så jag fuskar med en video istället. Flätan görs såklart i de 9 maskorna i mitten.

– Kör sedan ett avigt, ett rät och ett avigt varv, innan det är dags för nästa delen av flätan, jag refererar igen till ovanstående video.

– Upprepa detta tills kudden är ungefär så stor som du vill ha den, på min kudde gjorde jag ungefär 30 rader. Det var tänkt att den skulle bli fyrkantig, men ja, det blev den ju inte.

– När du är nöjd med höjden på kudden så körde jag helt slätstickat på baksidan (ett varv rät, ett varv avigt) se bara till att du börjar med rät på “rätt” sida, alltså där flätan är. Jag gjorde såklart 30 varv här också.

stickadkudde2

Världens sämsta bild men ni förstår principen.

När jag satte ihop den så vände jag den ut och in, och virkade ihop sidokanterna, men sy ihop den på det sätt du gillar, det är bara ganska svårt att få ihop den på något annat sätt eftersom det är så tjockt garn. Vänd den på rätt håll igen och stoppa den med valfri stoppning* och virka ihop nederkanten. Jag virkade ihop den med fasta maskor för jag gillar hur den kanten också blir lite dekorativt en fläta. Jag försökte liksom inte dölja den.

*Jag stoppade den med en 9:- IKEA kudde. Jag tog ut lite stoppning och stoppade in hela kudden in i stickningen, med “fodral” och allt. Jag fick ta ut och lägga till stoppning ett par gånger innan jag blev nöjd.

Så, hoppas ni får en klarhet i min lite flytande beskrivning! Är det svårt att hänga med så skyller jag på att klockan är mycket, men har ni frågor så släng iväg en kommentar :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>